Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Λαμάρς: Η πρώην αριστερίστρια που «κούρεψε» το ελληνικό χρέος

Ποια είναι η Μισέλ Λαμάρς που διέσωσε το κούρεμα του ελληνικού χρέουςΗ γυναίκα που κατάφερε τον περασμένο Δεκέμβριο να διασώσει με παρέμβαση της σε μια μυστική συνάντηση στο Παρίσι τη διαδικασία κουρέματος του ελληνικού χρέους, ονομάζεται Μισέλ Λαμάρς και είναι σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας Lazard.
Σήμερα, ενάμισι μήνα μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού PSI, στο στόχαστρο της τραπεζικής συμβούλου βρίσκονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, στην περίπτωση που αναγκαστούν να προχωρήσουν με τη σειρά τους σε αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν και «τα Νέα» η Μισέλ Λαμάρς, μιας εκ των κορυφαίων συμβούλων της Lazard, έγινε γνωστή για τις μυστικές συναντήσεις -επισήμως δεν έγιναν ποτέ γνωστές- που οδήγησαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Μία από αυτές ήταν η συνάντηση του Παρισιού, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg όπου η Λαμάρς και δύο συνάδελφοί της συναντήθηκαν με τον σύμβουλο της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ, την ώρα που οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό PSI βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο. Μέσα σε μια 30λεπτη συνάντηση η Λαμάρς κατέθεσε την πρόταση να δοθούν μετρητά στους ιδιώτες ομολογιούχους, αλλά και νέα ελληνικά ομόλογα τόσο στους ιδιώτες όσο και τους δημόσιους πιστωτές.
Με αυτόν τον τρόπο η Λαμάρς κατόρθωσε και επανέφερε τις εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξεπερνώντας το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί.
Αργότερα η ίδια δήλωνε «Επρεπε να σκεφτούμε κάτι, η εναλλακτική λύση, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ήταν πολύ δραματική για όλους. Κάποιες φορές χρειάζεται να καθίσεις με την άλλη πλευρά, να μιλήσεις ειλικρινά και με απόλυτη αυτοπεποίθηση».
Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες γυναίκες που εμφανίζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχεδόν σε κάθε σημαντική αναδιάρθρωση χρέους που λαμβάνει χώρα ανά τον κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ζαν Λεμιέρ, «εκτός από την εμπειρία της και την κατανόησή της για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν αυτές οι συμφωνίες, το ταλέντο της είναι το πολιτικό της ένστικτο. Είναι ο άνθρωπος που σε μια εμπλοκή μπορεί να βάλει πλάτη, να χρησιμοποιήσει τις επαφές της και να ξεμπλοκάρει την κατάσταση».
Η ίδια πάντως ελπίζει ότι η Ευρώπη θα αποτρέψει νέες αναδιαρθρώσεις χρεών, οι οποίες πρέπει να αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο. Αναφερόμενη στο ρόλο της στην αναδιάρθρωσεων χρεών των χωρών δηλώνει «ήμουν παιδί του πολέμου και ως εκ τούτου ενδιαφέρομαι για τις διεθνείς κρίσεις».
Ποια είναι η Μισέλ Λαμάρς
Γεννήθηκε στο Αλγέρι, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα σε εφηβική ηλικία, όταν η οικογένειά της υποχρεώθηκε να φύγει το 1962, εν μέσω αντιποίνων που έβαλαν στο στόχαστρο τους Ευρωπαίους.
Στη συνέχεια ως φοιτήτρια η μικροκαμωμένη και κομψή Μισέλ Λαμάρς συμμετείχε ενεργά στις εξεγέρσεις του Μάη του '68. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο πλευρό υπερχρεωμένων κυβερνήσεων συμβουλεύοντάς τες για την αναδιάρθρωση των χρεών τους. Αργετινή, Ιράκ, Ακτή του Ελεφαντοστού και πρόσφατα η Ελλάδα.
Βέβαια δεν κρύβει την αγάπη της για τα ωραία και ακριβά ρούχα όπως είναι τα ενδύματα Dior, αλλά και οι ψηλοτάκουνες γόβες του Christian Louboutin.πηγη:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...