Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ένταση στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας




Σαφή παραβίαση των συνόρων Τουρκίας - Συρίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα συριακά πυρά εναντίον καταυλισμού Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, σε δηλώσεις του από το Πεκίνο, όπου
πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
«Σημειώθηκε μία σαφής παραβίαση των συνόρων... Φυσικά θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι η Αγκυρα θα κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο εάν η Τουρκία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας και ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες.
«Τι πρέπει να πράξει η Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης των συνόρων; Η Τουρκία θα ενεργήσει φυσικά όπως ενήργησαν άλλες χώρες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το δικαίωμα αυτό μάς δίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», επέμεινε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διέκοψε την επίσκεψη που πραγματοποιούσε στην Κίνα συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επιστρέφει στην Τουρκία, έπειτα από την αιφνίδια κλιμάκωση της έντασης στα τουρκο-συριακά σύνορα..
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα συμμετάσχει στην επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Σανγκάη και θα επιστρέψει στην Τουρκία για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Η ένταση στα τουρκο-συριακά σύνορα κλιμακώθηκε αιφνιδίως χθες, όταν πυρά προερχόμενα από τη Συρία προκάλεσαν τραυματισμούς σε καταυλισμό προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, σε ένα περισταιτκό που σημειώθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Συρία Κόφι Αναν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί καταυλισμούς σύρων προσφύγων στην Τουρκία.
Τέσσερις σύροι πρόσφυγες και δύο Τούρκοι, ένας αστυνομικός και ένας διερμηνέας τραυματίσθηκαν στον καταυλισμό αυτόν, κοντά στο τουρκικό χωριό Κιλίς, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.
Είναι η πρώτη φορά που πυρά των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων προκαλούν τραυματισμούς στους τουρκικό έδαφος από την αρχή της συριακής εξέγερσης τον Μάρτιο 2011.
Νέοι βομβαρδισμοί και περιπολίες από τεθωρακισμένα
Νέους βομβαρδισμούς του καθεστωτικού στρατού στις κεντρικές επαρχίες Χάμα και Χομς, καθώς και των βόρειων περιοχών στο Χαλέπι, ανέφεραν σήμερα ακτιβιστές στο Γερμανικό Πρακτορείο.
«Εκρήξεις οβίδων ακούγονται ανά την επαρχία της Χάμα, ενώ συριακά βλήματα όλμου έπεσαν στην παλιά συνοικία της Χομς», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Ραμί Αμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης επιχειρούν να βομβαρδίσουν μια περιοχή στη συνοικία Μαράα στο Χαλέπι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Συνάντηση Μουάλεμ - Λαβρόφ
Με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντάται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουάλεμ, ημέρα που εκπνέει η διορία που έδωσε ο ΟΗΕ στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για να αποσύρει τα στρατεύματά του και τα βαρέα όπλα από τις πόλεις της Συρίας.
Ο Μουάλεμ, που έφτασε χθες Δευτέρα στη Μόσχα, θα συζητήσει με τον Λαβρόφ "τις εξελίξεις της δύσκολης κατάστασης στη Συρία", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Θέματα που αφορούν την μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Συρίας, παραδοσιακά πολυμερείς και φιλικές, θα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσει στις 12 ώρα Ελλάδας κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η επίσκεψη του Μουάλεμ συμπίπτει με την εκπνοή της προθεσμίας του ΟΗΕ για την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων και την εφαρμογή εκεχειρίας με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη Συρία, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων μέσα σε ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...