Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Νέες επικρίσεις Ρουμελιώτη κατά Παπανδρέου

-->Προειδοποίηση έστειλε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τονίζοντας πως χωρίς νέο «κούρεμα» του χρέους το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα υπάρξει ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.
Roumeliotis 11Ο κ. Ρουμελιώτης μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ανέφερε: "Εάν αποτολμήσουν τώρα να κάνουν το ίδιο πράγμα δηλαδή να κάνουν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ και τις επενδύσεις και διάφορα άλλα στοιχεία για να αποδείξουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο θα είναι ένα μεγάλο σφάλμα το οποίο θα μας οδηγήσει πάλι σε αδιέξοδες καταστάσεις. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σας το είπα από τον Ιούλιο. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αλλά οι Ευρωπαίοι και πάλι εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μια νέα αναδιάρθρωση γιατί αυτή τη φορά η αναδιάρθρωση θα αφορά και τον επίσημο τομέα και την ΕΚΤ. Δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι να πάνε στα κοινοβούλια τους και να πούνε χαρίζουμε χρέος στην Ελλάδα θα έχουν πολιτικό πρόβλημα".

Ο κ. Ρουμελιώτης αποκάλυψε πως το ΔΝΤ γνωρίζει πως τα περισσότερα προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης δεν έχουν πετύχει και πρόσθεσε: "Σε όσες χώρες εφαρμόστηκε η εσωτερική υποτίμηση δεν πέτυχε. Με λίγες εξαιρέσεις στη Γερμανία πχ και το Χονγκ Κονγκ. Αλλά αυτή η εσωτερική υποτίμηση στη Γερμανία κράτησε δέκα χρόνια. Ξέραμε ότι για να πετύχει η εσωτερική υποτίμηση έπρεπε να το χρέος να είναι πολύ μικρότερο και τα ελλείμματα μικρότερα από αυτά που ήταν της Ελλάδας. Το χαρτί του ΔΝΤ που περιέχεται μέσα στην τελευταία έκθεση του Μαρτίου του 2012 ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πετύχει η εσωτερική υποτίμηση. Εάν δεν σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δεν πρόκειται ούτε το χρέος να καταστεί βιώσιμο, ούτε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, ούτε να αντιμετωπίσουμε απολύτως κανένα πρόβλημα. Πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Μόνο με δημοσιονομική προσαρμογή και αυστηρή λιτότητα δεν γίνεται".
Ο ίδιος εμφανίστηκε -όπως και στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες- ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τους χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου και υπογράμμισε: ""Δεν δείξαμε την απαραίτητη διαπραγματευτική πυγμή ώστε να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμφέροντά της χώρας μας απέναντι στο λόμπι των ξένων τραπεζών. Εμείς τότε είχαμε ένα διαπραγματευτικό όπλο, εκείνη τη στιγμή η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη τελείως να αντιμετωπίσει μια πτώχευση της Ελλάδας. Έπρεπε να επιμείνει και να συμμαχήσει με το ΔΝΤ που έλεγε ότι χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του χρέους από την αρχή, να συμμαχήσει με τον Στρος Καν ο οποίος εκείνη την εποχή σας θυμίζω ότι λόγω του ρόλου του που είχε παίξει στην αντιμετώπιση της κρίσης του 2007-2008 είχε μεγάλο κύρος και έπειθε τους Ευρωπαίους να θέσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης επισήμως και πιεστικά στο τραπέζι πριν το πρώτο μνημόνιο. Να απειλήσει και με χρεοκοπία, διότι από τη χρεοκοπία δεν θα έχανε μόνο η Ελλάδα θα έχανε κυρίως η ευρωζώνη".
Όπως είπε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, οι επαφές Παπανδρέου - Στρος Καν είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίς, μάλιστα όπως ο ίδιος τόνισε το κλιμάκιο του Ταμείου είχε φτάσει στην Αθήνα από τον Ιανουάριο και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Το κλιμάκιο το οποίο ονόμασαν 'τεχνικό κλιμάκιο' είχε φθάσει από το Γενάρη και προετοίμαζε το έδαφος για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα αναγκαστεί να προσφύγει στο Ταμείο και αυτό είχε γίνει γιατί είχαν επανειλημμένες και το έχει πει και ο Στρος Καν επαφές με τον Γ. Παπανδρέου για το πως θα μπορούσε να βοηθήσει το ταμείο στην κρίση χρέους της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπροστά στην έλλειψη αποφασιστικότητας της ΕΕ και της ευρωζώνης να στηρίξουν την Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ ως διαπραγματευτικό όπλο".      spirospero.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...