Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

«ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Η ΔΙΑΣΩΣΗ» Independent: Ηράκλειος άθλος η ανάκαμψη της Ελλάδας

Με ηράκλειο άθλο παρομοιάζει η βρετανική εφημερίδα The Independent την προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης και να ανακάμψει με τα επώδυνα μέτρα έχουν επιβληθεί.

Independent: Ηράκλειος άθλος η ανάκαμψη της Ελλάδας
«Εν μέσω απεργιών, διαδηλώσεων και καθυστερημένων διαπραγματεύσεων είναι δύσκολο να έχει κανείς ξεκάθαρη εικόνα για το αν τα δύο πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα λειτουργούν. Η νέα πρόβλεψη ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω οικονομική υποστήριξη προσθέτει μία ακόμη ανησυχία», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, Κέβιν Φίδερστοουν, επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics.

Σύντομα η Ελλάδα θα έχει περάσει μία ύφεση παρόμοια σε μέγεθος με την κατάρρευση της Wall Street το 1929. Εάν σαν άθλος μοιάζει ηράκλειος, η εμπειρία θυμίζει αυτήν του Σισσύφου», τονίζει.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι «πρόοδος έχει σημειώθεί στον πυρήνα. Τον πρώτο γύρο της κρίσης η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκή χώρα στη μεταπολεμική περίοδο. Πέρυσι, η δημοσιονομική της εξυγίανση πέρασε το στόχο και το 2013 μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασα. Προς το παρόν, μόνο η Ιρλανδία έχει ξεπεράσει την Ελλάδα στην προσπάθεια εξυγίανσης του προϋπολογισμού της».
«Πλέον, με τις μειώσεις των ελλειμμάτων τους, Πορτογαλία και Ιρλανδία απολαμβάνουν πολύ καλύτερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μην επιστρέψει στην ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Και ο πόνος της ελληνικής κοινωνίας έχει δημιουργήσει ένα καζάνι διαμαρτυριών. Μερικούς μήνες νωρίτερα, το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι είχε εκτιμήσει λάθος τις επιδράσεις από τις περικοπές.Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και έχει τομείς που μπορεί να της αποφέρουν καλά κέρδη. Αλλά όχι μόνο η διάσωση κινείται με λάθος ταχύτητα, είναι και σε λάθος κατεύθυνση», επισημαίνει ο Φίδερστοουν.
Ο αρθρογράφος έκανε αναφορά και στις κινητοπιήσεις αυτής της εβδομάδας στον δημόσιο τομέα ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.
Κλείνοντας, επισημαίνει ότι «μετά από όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα, το καλύτερο που θα μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα είναι ότι 2020 είναι να έχει μία επιβάρυνση χρέους μεγαλύτερη από αυτή στην αρχή της κρίσης» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...