Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Αναβάθμιση για την Ελλάδα από την «επιλεκτική χρεοκοπία»


STANDARD & POOR'S

Στην κατηγορία CCC αναβαθμίστηκε το ελληνικό χρέος από τον οίκο αξιολόγησης, μετά από δύο μήνες στην κατηγορία SD (επιλεκτική χρεοκοπία).

Αναβάθμιση για την Ελλάδα από την «επιλεκτική χρεοκοπία»
Η Standard & Poor's που είχε «ρίξει» τους ελληνικούς τίτλους στο selective default μετά το κούρεμα του χρέους και το δεύτερο μνημόνιο, στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, προχώρησε την Τετάρτη σε αναβάθμιση της Ελλάδας, στην κατηγορία CCC.
Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά ότι μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος της αξιολόγησης της Ελλάδας, αν προχωρήσουν σημαντικά τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά και αν υπάρξουν ενδείξεις επιστροφής στην ανάπτυξη.
Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στο σχετικό κείμενο, η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται σταθερή.
Η κίνηση που θεωρείτο αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος, του PSI και της συμφωνίας για το δεύτερο μνημόνιο, βγάζει την Ελλάδα από την «περιοχή» της χρεοκοπίας, αλλά δεν την απομακρύνει ιδιαίτερα.
«Αν και η ανταλλαγή ομολόγων κατά την άποψή μας μείωσε τα προβλήματα χρηματοδότησης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει υψηλό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η S&P προειδοποιεί ότι η ύφεση και οι επερχόμενες εκλογές απειλούν την δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για να μειωθεί περαιτέρω το χρέος.
«Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν εάν πιστέψουμε ότι είναι πιθανή μία ανταλλαγή τίτλων του εναπομείναντος εμπορικού χρέους σε ακραίες συνθήκες», προειδοποίησε ο οίκος.
Προηγήθηκε στα μέσα Μαρτίου η Fitch, που είχε επίσης «σηκώσει» εκτός της «περιοχής» της χρεοκοπίας την Ελλάδα.      πηγη:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...